Venkov je místem, kde se pěstují a vyrábí kvalitní české potraviny, kde se udržují tradice a dobrá spolupráce mezi místními lidmi a také místem, kde vznikají inovativní řešení. Tématu venkova a kvalitních potravin se věnujeme z mnoha úhlů pohledů skrze jednotlivé události a programy, které SZIF administruje. Školní projekty Ovoce a zelenina do škol nebo Mléko do škol podporují zdravé stravování dětí. Metoda LEADER představuje, jak mohou místní iniciativy měnit obce a vytvářet nové příležitosti. Připomínáme také velký úspěch našich obcí na národní i evropské úrovni v soutěžích Vesnice roku a Evropská cena obnovy vesnice. Přejeme příjemné čtení.
více informacíMilé čtenářky, milí čtenáři, léto pomalu končí, pole jsou sklizena, dožínky jsme oslavili mimo jiné u příležitosti jubilejního padesátého ročníku veletrhu Země živitelka, který se postupem času stal symbolem nejen pro rozvoj zemědělství, ale i pro všechny, kteří ctí tradice, inovace a společné setkávání odborné obce s veřejností. Do srpnového vydání jsme dále zařadili i povídání provoněné vínem. Přinášíme vám inspirativní rozhovor s majitelkou jednoho vinařství, které vzniklo na zelené louce a směle realizuje své plány a sny. Podělíme se s vámi o její příběh a na vinařství nahlédneme i z pohledu Fondu a jeho podpory pro rozvoj této části zemědělského podnikání. Příjemné prosluněné čtení!
více informací v PDFPřipravili jsme pro vás červnové vydání Newsletteru SZIF, kde najdete spoustu inspirace. Ohlédneme se za svátkem kvalitních českých potravin a provedeme vás veletrhem Czech Food Expo, kde bylo možné ochutnat nejlepší české delikatesy. Druhý ročník tohoto veletrhu byl nejen o chutích a vůních, ale hlavně o příbězích lidí, kteří za každou kvalitní dobrotou stojí. Je to oslava poctivosti, tradice a inovací, které formují náš kulinářský svět. Stejně tak inspirativní jsou úspěchy mladých podnikatelů a podnikatelek, kteří se ucházejí o cenu v mezinárodní soutěži Aria. Vždy když se blíže seznamujeme s jednotlivými příběhy, fascinuje nás, s jakým nadšením a odhodláním tito lidé pracují na tom, aby zemědělství bylo nejen efektivní, ale i šetrné k naší planetě. A protože k létu patří i vůně dřeva, zavítali jsme do jednoho českého truhlářství, kde toto poctivé řemeslo vzkvétá pod rukama pana majitele Chrousta a kde se daří kombinovat tradiční postupy s moderními technologiemi. Přejeme příjemné čtení.
více informací v PDFPráce v zemědělství přináší mnoho výzev, klimatických, technologických a dalších. Jednou z takových výzev je řešení ničivých mrazů, které v dubnu zasáhly rozsáhlé ovocné sady v Čechách a na Moravě. Nové technologie současnému zemědělství naopak poskytují příležitost k efektivnějšímu a udržitelnějšímu hospodaření. Tématem tohoto vydání je precizní zemědělství, které má potenciál nečekané rozmary počasí do budoucna řešit a minimalizovat negativní dopady na úrodu. A jelikož se právě nacházíme uprostřed období podávání Jednotné žádosti, připravili jsme pro vás také výběr z tipů, novinek a rad, jak ji správně vyplnit.
více informací v PDFAktuální stav administrace rozhodnutí a plateb Jednotné žádosti 2023 budeme zveřejňovat ZDE vždy pátý kalendářní den v měsíci s údaji k poslednímu dni předchozího měsíce.
více informacíV úvodním slovu generální ředitel Fondu Petr Dlouhý v krátkosti shrnuje loňský rok a představuje plány pro letošek. V samostatném článku se podrobněji věnujeme nové vizuální identitě, v rozhovoru s Jakubem Michálkem, předsedou dozorčí rady SZIF, si povídáme o jeho prvních dvou letech ve funkci a rozebíráme témata jako technologický pokrok a digitalizace státní správy či snižování administrativní zátěže. Pozornost si zaslouží i národní značka kvality potravin Klasa, která oslavila 20 let a nechybí ani inspirativní pohled do praxe: zavítali jsme na rodinnou Farmu Menšík. Přejeme příjemné čtení.
více informací v PDF